Олена, Одеська область.

Питання пов’язане з прийняттям спадщини.

З яким питанням звернувся клієнт:

Взимку 2022 року до нас звернулась жінка з проханням допомогти їй у прийнятті спадщини після смерті її матері. Оскільки вона пропустила шестимісячний строк, який дається на прийняття спадщини.

На консультації у нашому офісі Вивчивши надані клієнтом документи, нами було зроблено висновок, що дані правовідносини регулюються ст. ст. 1220 – 1223, 1272, 1297 ЦК України, п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30 травня 2008 року « Про практику у справах про спадкування» 

що ми зробили:

Вивчивши надані документи ми зробили висновок про необхідність складання позовної заяви про визначення додаткового строку на прийняття спадщини.

У позові ми зазначили, що шестимісячний строк для прийняття спадщини клієнтка пропустила з поважних причин, оскільки її мати померла 18 жовтня 2021 року померла у м. Слов’янськ Донецької області, відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу України строк для прийняття спадщини закінчувався 15.04.2022.

  У зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022 на всій території України був введений воєнний стан строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався та діє до теперішнього часу.

У зв`язку з вищевказаними обставинами нормальне життя в м. Слов`янську було припинене. Багато людей евакуювались, припинили роботу нотаріуси, банки, державні установи. Вона звернулась з заявою про прийняття спадщини, однак строк пропустила.

Суд погодився з нашими доводами та задовольнив позовні вимоги визначивши  додатковий строк в 1 (один) місяць з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері.

результат:

Отримавши вказане рішення клієнтка надала його нотаріусу, який в свою чергу видав їй свідоцтво про право на спадщину.