Михайло, Одеська обл.

Питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності.

З яким питанням звернувся клієнт:

У 2023 році до нашої юридичної компанії «Феміда» звернувся чоловік, якого поліція підозрювала у вчиненні кримінального правопорушення та інкримінувала ч. 3 ст. 307 Кримінального Кодексу України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів), санкція статті якої передбачає позбавлення волі на строк від дев’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Оцінивши всю ситуацію та доказову базу, зі слів нашого підзахисного, ми взялися за дану справу та почали активно проявляти свою наполегливість у виправданні нашого клієнта, так як з його слів він був невинен у вчиненні даного кримінального правопорушення.

що ми зробили:

Ситуація полягала у негласному фіксуванні та проведенні комплексу негласних оперативно розшукових заходів співробітниками Національної поліції України, де були зафіксовані (протиправні) дії його знайомих, як пізніше виявилось, на одній з яких він і був зафіксований. Про дане кримінальне правопорушення підзахисний був сповіщений поліцією при проведенні обшуку на квартирі його знайомого (який приймав безпосередню участь у даних діяннях). Після проведення слідчої дії було знайдено та вилучено: канабіс (марихуану) загальною масою (в перерахунку на висушену речовину) 475,422 гр. та психотропну речовину, обіг якої обмежено «амфетамін» масою 102,0070 гр. Того ж дня нашому клієнту вручили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 307 КК України та подали клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Після першого представництва нашим адвокатом підзахисного у судовому процесі при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою під тиском наших аргументів суд дійшов висновку, що у застосуванні такого найсуворішого запобіжного заходу щодо нашого клієнта немає підстав та достатньої кількості доведень, адже наш підзахисний раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має постійне місце проживання/ прописку та від органів досудового розслідування та суду переховуватись не буде, не перешкоджав кримінальному провадженню. Ухвалою суду було застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, який наділі продовжено не було. Надалі Клієнт був на волі під особистим зобовʼязанням перед органом досудового розслідування.

Наступним нашою компанією було детально вивчено всі матеріали справи, зібрано всі необхідні докази щодо невинуватості нашого підзахисного, вивчення всіх розсекречених матеріалів досудового розслідування (негласні дії) та обрання єдиної правової позиції на рахунок кримінальної справи. Також було подано клопотання про проведення лабораторного дослідження на наявність у тілі нашого клієнта будь яких залишків вживання наркотичних чи психотропних речовин, що підтвердило відсутніх у тілі будь яких слідів вживання заборонених речовин. Було подане клопотання на проведення лінгвістичної експертизи мовлення, трасологічної експертизи, експертизи відео-, звукозапису. Всі вищевказані клопотання були задоволені слідчим суддею та принесли неабияку користь у процесі доказування невинуватості. Також нами були віднайдені свідки та допитані на судді, які мали вирішальну роль у судовому процесі по даній справі, та доказали, що наш клієнт не мав ніякого відношення до протиправних діянь його знайомих, а також не знав про їх злочинну діяльність.

результат:

Слідчим суддею були зняті всі обвинувачення нашому підзахисному, а докази – розбиті у відповідності до КПК України. Нажаль, Наш клієнт побажав бути повністю анонімним, та не розкривати а ні будь яких матеріалів справи, ані рішень суду (будь яких), що у відповідності до ст. 22 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» йому гарантовано.