Вадим, Одеська обл.

Питання повʼязане з проходженням військової служби

З яким питанням звернувся клієнт:

Влітку 2022 року звернулася до нашої компанії дружина військового ЗСУ з питанням юридичного характеру, а саме на рахунок звільнення її чоловіка, солдата, стрільця-санітара 2 механізованого відділення 1 механізованого взводу 1 механізованої роти 2 механізованого батальйону, який був призваний на військову службу під час загальної мобілізації через введення воєнного стану в Україні 24.02.2022 року, який мав на своєму утриманні 4-х дітей, що не досягли 18-річного віку.

На консультації у нашому офісі було встановлено, що дана підстава підпадає під ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та ст. 26 ЗУ «Про військовий обовʼязок та військову службу», однак всіх необхідних документів для подачі рапорту до в/ч не було у наявності.

що ми зробили:

Зробивши висновок з даної ситуації, що дії державних посадовців щодо його призову та проходження служби є протиправними, наші юристи взялися за справу.

В ході роботи були зібрані всі необхідні докази, завірені нотаріусом, написаний рапорт від імені військовослужбовця та направлений до військової частини. Через тривалі переживання щодо власних дітей, які потребують батьківського піклування, військовослужбовець прийняв рішення покинути військову частину, що призвело до службового розслідування та у подальшому кваліфікації даних дій за ч. 5 ст. 407 Кримінального кодексу України.
Відповіді на рапорт за весь час роботи так і не було отримано, що змусило наших юристів звертатись зі скаргою до Міністерства Оборони України.

результат:

Кінцевим етапом стала відповідь МОУ від 13.11.2022 що свідчило про звільнення військового з військової служби на підставі п.п. «г» п.2 ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обовʼязок та військову службу» (у відповідності до наказу ДСК від 24.10.2022).
Надалі наші юристи допомогли зняти всі обвинувачення за ст. 407 ККУ (Самовільне залишення військової частини), звернувшись до поліції та військової прокуратури з відповідним адвокатським запитом та заявою.
Даний випадок вирішений у досудовому порядку та не потребував звернення до суду, хоча ми маємо в практиці вирішення подібних правовідносин на стадії судового процесу.